Tweede hypotheek

Lenen voor een verbouwing

Is je huis toe aan een opknapbeurt maar heb je onvoldoende financiële middelen? Dan is het zeker de moeite waard om een lening te overwegen. De rente die je betaalt is namelijk fiscaal aftrekbaar als je het geld besteedt aan onderhoud of verbetering van de woning. Wij gaan voor je na welke leenvorm het beste past bij je verbouwingsplannen. Dat kan een gewone lening zijn of een tweede hypotheek.


Tweede hypotheek

Je kan voor je verbouwing een extra hypotheek afsluiten. Het voordeel is dat hypotheekrente vaak lager is dan de rente bij een gewone lening. Het nadeel is dat de lening een lange looptijd heeft, wat het weer duurder maakt. Of een geldverstrekker je een tweede hypotheek wil geven hangt af van de marktwaarde van je woning na de verbouwing, de hoogte van je inkomen en je huidige hypotheeklasten. De tweede hypotheek moet na maximaal 30 jaar helemaal afgelost zijn. Het is dus een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Voor een tweede hypotheek kan je meestal alleen terecht bij je huidige hypotheekverstrekker. Je moet bovendien rekening houden met advies-, notaris- en taxatiekosten en eventueel kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie.


Persoonlijke lening

De rente van een persoonlijke lening is vaak hoger dan die van een tweede hypotheek. Maar je kan de lening wel in korte tijd, bijvoorbeeld in vijf jaar, aflossen. En meestal betaal je geen advieskosten of taxatie- en notariskosten. De rente over een persoonlijke lening is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Hiervoor moet je onder andere het aflossingsschema voorleggen aan de Belastingdienst.

Of je in aanmerking komt voor een persoonlijke lening hangt af van je inkomen, je woonlasten en eventuele andere financiële verplichtingen. Bij overlijden wordt (een gedeelte van) de lening vaak kwijtgescholden.