Lijfrente is op dit moment een van de meest gebruikte (aanvullend) pensioenoplossingen in Nederland. Maar wat is eigenlijk lijfrente en hoe werkt het? 

Lijfrente is zo’n product waar je wel eens van hebt gehoord, maar hoe zit het nou precies? Heb ik er ook iets aan? Is het voor mij verplicht? Waar moet ik eigenlijk allemaal rekening mee houden als ik aan een lijfrenteverzekering ga beginnen? 


Wat is lijfrente en hoe werkt het?

In het kort komt het erop neer dat je zelf een verzekering neemt en zo spaart voor een extra inkomen, later om je AOW en/of pensioen mee aan te vullen. Deze periodieke uitkering keert uit op een vooraf bepaalde datum als je nog in leven bent. 


Extra stortingen

Je kunt de normale premies ook aanvullen door extra stortingen te doen, hier zijn soms gunstige regels voor wanneer je dat doet. In een aantal gevallen kun je dan namelijk de premies en stortingen aftrekken van de aangifte inkomstenbelasting. (bron.belastingdienst)


Welke voorwaarden zijn er voor lijfrenten?

Je kunt de lijfrente afsluiten als lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht. Je moet het echter wel afsluiten bij een financiële instelling welke is goedgekeurd. Wij kunnen jou hierbij helpen want we kunnen ons voorstellen dat wanneer je hiermee aan de slag gaat steeds meer vragen krijgt. We hebben al vele mensen mogen helpen en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

Dus heb je vragen zoals:

  • Is lijfrente eigen vermogen?
  • Wat zijn de verschillen tussen pensioen en lijfrente?
  • Kan ik de lijfrente ­schenken?
  • Wie krijgt eigenlijk de opgebouwde lijfrente bij overlijden?
  • Kan ik lijfrente ook laten uitkeren?
  • Lijfrente in de bv: wat zijn hiervan de voor- en nadelen?
  • Kan ik mijn levenslooptegoed omzetten naar lijfrente of banksparen?
  • Lijfrente of banksparen: wat past bij mij?

Wij zijn er om jou te helpen met een advies over de beste oplossing voor een aanvulling op je pensioen of AOW. Het kan namelijk ook heel goed een onderdeel zijn van jouw eigen pensioenplan. 

Kijk hiervoor ook eens bij onze PensioenService of maak een vrijblijvende afspraak en laat je goed voorlichten over wat er specifiek voor jouw situatie belangrijk is.